Levend erfgoed

05-02-2014 18:09

Het definiëren van termen is lastig en saai. Het vaststellen van wat ‘erfgoed’ is, is dat ook. Maar met het trachten te pinnen van ‘levend erfgoed’ kun je lachen. Wat is het en wat kun je ermee? Een paar ideeën om ons cultureel erfgoed levend te houden. 

Je zou een slagveld kunnen bestellen voor de verjaardag van je broer. Onvergetelijk en levendig. Bovendien spijker je de historische kennis bij van alle gasten. Dit kun je bereiken door een re-enactmentgroep in te huren. In Nederland bestaan er tientallen, die historische slagen en oorlogen zo nauwkeurig mogelijk naspelen. Dit is levend erfgoed in de meest confronterende vorm.       

Huur eens een historische fiets voor je dagelijkse ritje naar het station. Wedden dat je de dag vrolijk begint? Verder hou je de geschiedenis in ere en zet je mensen hierover aan het denken. 

Al decennialang is het een traditie om op de trouwdag een oldtimer te huren. Ook dat is levend erfgoed, oftewel mobiel erfgoed! Geen betere manier om ergoed de toekomst in de helpen. In een mooi fotoboek weliswaar.        

Bronnen: LPLG, Trouweninderegio.nl, Historisch Huren, Davidsfonds.be