Kunst uit de Krim - Oekraïens of Russisch?

26-03-2014 06:03

Behalve politiek strijdtoneel is de Krim een gewone provincie met musea. Deze lenen voorwerpen aan collega-musea over de hele wereld, zoals veel musea doen. De Krimse musea ontstijgen echter de standaard nu kunstvoorwerpen bij uitleen tot Oekraïene behoorden, maar bij terugkomst hun depots terugvinden op Russisch grondgebied. Is de kunst nu Russisch of Oekraïens?

Deze vraag wordt benadrukt door de bruiklenen van het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Hier zijn tot en met 31 augustus 2014 kunstvoorwerpen uit Krimse musea te zien. Op 26 maart 2014 verklaarde het museum dat juristen en het Ministerie van Buitenlandse Zaken zullen beslissen of de kunst teruggaat naar de Krim of naar Oekraïens grondgebied moet terugkeren. 

Er zijn ten minste drie mogelijkheden: 

- De objecten behoren toe aan de musea op de Krim, waar zij in hun historische context staan, ongeacht tot welk land de Krim behoort. In de Krim heeft gedurende de twintigste eeuw een grote wens tot autonomie bestaan  

- De objecten behoren toe aan de Oekraïense staat, waarvan de Krim sinds 1954 deel uitmaakte

- De objecten behoren toe aan de Russische staat, waartoe de Krim behoorde van 1918 tot en met 1954. Ook na 1954 tot 1991 behoorde de Krim strikt genomen tot Rusland (Oekraïene was deel van de Soviet-Unie). 

Bronnen: Allard Pierson Museum, Parool

 

comments powered by Disqus