Het Futurisme: wat je erover moet weten

30-01-2014 18:45

Het Futurisme is een relatief onbekende stroming, dat de grenzen van het Italiaanse vaderland nauwelijks overschreed. In Nederland zijn er geen kunstenaars beroemd mee geworden. Toch heeft het Futurisme zijn sporen gekerft in de kunstgeschiedenis. Met de recente aankoop van een futuristisch werk zette het Kröller-Müller Museum in Otterlo de stroming op de Hollandse kunstkaart, klik voor het nieuws. Wat moet je erover weten? 

                          Futurisme in het Kröller-Müller Museum

Visie op de toekomst

Futuristische kunstenaars bewonderden modernisme en de symptomen van wat in hun ogen de toekomst inhield: aggressiviteit, snelheid, beweging, hectiek. Dit toekomstbeeld integreerden zij in hun kunst.

Kubisme

Futuristen verwierpen het Kubisme, maar zijn er ontegenzeggelijk door beïnvloed. Hun kunst kun je omschrijven als het Kubisme in beweging, alsof Picasso de toekomst schilderde in een hypermoderne Ford-T. Maar natuurlijk vertonen niet alle Futuristische kunstwerken evenveel overeenkomsten met het Kubisme.

               Kubistisch Futurisme: Boccioni - Dynamism of a cyclist

Bescheiden invloed

Het Futurisme voedde latere stromingen als de Art Deco, het Surrealisme en Dadaïsme. Hoewel dit soort invloeden nooit precies zijn vast te leggen, deelt het Futurisme de bewondering voor het modernisme met deze stromingen. 
      
      Art Deco textielpatroon, Brown                            Surrealisme, Max Ernst

Futuristische kunstenaars

Als je indruk wilt maken, leer dan de namen van de volgende futuristen uit je hoofd:
  • Filippo Tomasso Marinetti (dichter)
  • Giacomo Balla (schilder)
  • Carlo Carrà (schilder) 
  • Umberto Boccioni (schilder en beeldhouwer)
  • Gino Severini (schilder)
                           Dynamism of a Dog on a Leash - Giacomo Balla
 
 

comments powered by Disqus