Grootste mummietentoonstelling in Drents Museum

06-02-2014 18:28

Sinds dinsdag 4 februari is in het Drents Museum een stille, lugubere tentoonstelling te zien. Veertig mummies van mensen en twintig exemplaren van dieren, afkomstig uit alle windstreken en op allerlei manieren tot mummie geworden, zijn tot augustus 2014 neergestreken in Assen. 

De tentoonstelling toont de verschillende manieren waarop mummies in het verleden hebben bijgedragen aan de medische- en sociale wetenschappen. Die context zorgt ervoor dat de tentoonstelling, buiten de sensationele waarde, betekenis geeft aan de verzameling dode lichamen. Bovendien focust de tentoonstelling niet op de wereldwijd beroemde Egyptische mummies, maar biedt het bonte gezelschap in Assen een verfrissende kijk op mummies.  

Verder heeft het Drents Museum met de tentoonstelling een tweeledige primeur te pakken. Het is niet alleen de grootste mummieverzameling die ooit is samengebracht in Nederland, het toont ook als eerste museum een buddhamummie, die afkomstig is uit een Chinees klooster. In het beeld zit al eeuwenlang het gemummificeerde lichaam van een monnik, die ongeveer rond 1100 leefde. Fascinerend is, dat de man zichzelf waarschijnlijk heeft gemummificeerd. 

In de zomer van 2013 deden Duitse wetenschappers onderzoek naar de mummie. Op de toen genomen röntgenfoto's is het skelet van de monnik goed te zien. 

Bronnen: Drents MuseumRTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, Drenthe Journaal