Gigantische tentoonstelling groepsportretten

15-02-2014 22:50

Woensdag 12 februari bezegelden de drie musea de Hermitage, het Rijksmuseum Amsterdam en Amsterdam Museum een primeur in museumland: Samen gaan zij dertig groepsportretten van enorme afmetingen bij elkaar brengen in één tentoonstelling, die eind november in de Hermitage wordt geplaatst. Sommige schilderijen zijn te groot om op reguliere manier het museum binnen te komen en worden via een 'brievenbus' in het dak van de Hermitage op bestemming bezorgd. Indrukwekkend! 

     De plannen beklonken tussen Rijksmuseum, Amsterdam Museum en de Hermitage

In de tentoonstelling komen schilderijen te hangen, die musea vanwege hun afmetingen niet vaak exposeren. Het is daarom bijzonder dan niet één, maar dertig van deze megawerken in een ruimte zullen hangen. Het is al bekend dat je er schuttersportretten van Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy kunt verwachten én het schilderij 'Anatomische les van Dr. Deijman' van Rembrandt. 

      Twee groepsportretten die in de Hermitage zullen hangen

Waarom moet je deze tentoonstelling zien? In een wereld waarin voornamelijk koningen en geestelijken het canvas nog haalden, legden Nederlandse en Vlaamse schilders de burgerij en zelfs het gewone volk vast. Hun schilderijen bieden daarom unieke visuele inkijkjes in de 17e en 18e eeuwse wereld, die je in andere landen niet vaak zult vinden.