Een upgrade voor de Rotterdamse museumnacht

11-03-2014 20:52

Net als vorig jaar trok de Museumnacht in Rotterdam, in de nacht van 8 op 9 maart 2014, 15.000 bezoekers. Een goede opkomst, maar bij dit aantal blijft het al een aantal jaren steken. Is de Museumnacht aan een upgrade toe? 

DIt jaar besloten de twee grootste musea van Rotterdam af te zien van deelname aan de Museumnacht; het Boijmans van Beuningen en de Kunsthal. Als grootste trekpleisters van het evenement kwam het publiek bij de kleinere locaties terecht. Dit is goed voor de bezoekersaantallen bij de galeries en kleinere musea, die voornamelijk meedoen om bekendheid te genereren. Aan de andere kant is het voor de organisatie van de Museumnacht een domper om de grootste namen af te moeten zwaaien. 

Maar afgezien van de commerciele belangen is er de eeuwige derde partij waar het allemaal mee valt of staat: de publiekservaring. Peilingen in mijn netwerk komen steeds tot de verbaasde conclusie dat het "jammer" was. Het Museumpark is het cultureel kloppende hart van Rotterdam, waar het Nieuwe Instituut en het Natuurhistorisch Museum het nu samen moesten rooien. Dit zou het centrum van het leven moeten zijn tijdens iedere Museumnacht.